
Inimă neînfricată – film de lungmetraj
26 aprilie 2025
Alegeri, neam, rugăciune – p. Teologos
27 aprilie 2025Cu darul lui Dumnezeu, vă oferim și în această duminică o nouă rubrică de întrebări și răspunsuri, la care urmăritorii site-ului nostru au o contribuție majoră. Vă mulțumim pentru întrebările pe care ni le scrieți.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Vezi https://www.chilieathonita.ro/2024/09… – „Doamne Iisuse…”
Să avem nădejde fără multe gânduri.
Maxim o lună. Însă dacă facem un păcat care ne mustră conștiința atunci trebuie să ne spovedim.
Asta se întâmplă atunci când asta implică mândrie din partea noastră. Dumnezeu nu dorește.
Da, există imaculata concepție – care spune că Maica Domnului s-a născut fără păcatul lui Adam ceea ce este greșit.
„Antonie, vezi-ți de păcatele tale, și nu încerca să afli judecățile lui Dumnezeu!” (…pentru că nu avem capacitatea necesară). Dumnezeu vede lucrurile și fericirea în veșnicie.
Prin rugăciune și studiu duhovnicesc. Să nu avem contacte nefolositoare.
Să-I cerem lui Dumnezeu asta și să ne depărtăm de grijile lumești.
Prin program, mustrare de sine, neacceptarea plăcerii provocate de aceasta și spovedanie.
Fii simplă și să nu fii îngrozită de eșec. Ai dragoste și gând bun față de ceilalți.
Ascultare, atenție la noi înșine, spovedanie deasă și mai ales retragere din lume.
Da, însă spovedește întâi păcatele tale ascunse și gândurile.
Să le spovedim. Dacă le-am spovedit, să le uităm. Să ținem minte doar că suntem păcătoși și să fim atenți acolo unde am căzut pentru că avem punct slab.
Când omul este pregătit prin ascultare și smerenie.
Să facem poruncile.
Să ne concentrăm pe prezent și să avem credință.
Credința, nădejdea și dragostea. Aici se ajunge prin ascultare, smerenie și rugăciune.
Să-i ceri.
Succint, la obiect și să vă concentrați pe păcatele dvs. și nu pe alt(cine)va.
Vezi unde te validează Dumnezeu în fața oamenilor. Unde poți să ajuți și să crești iubirea în tine și în ceilalți. Desigur că trebuie să ne pregătim pentru asta.
Da. Mântuirea lor a fost un dar cu ocazia nașterii Domnului. Desigur că cei care i-au ucis au dat răspuns lui Dumnezeu.
Dacă le oferim timp, exemplu personal, iubire care presupune libertate și ne rugăm pentru ei atunci putem să-i ducem la Biserică și atunci ei se vor păzi.
Să fie ei înșiși aproape de Dumnezeu.
E dificil fără metanier. Să încercăm să punem dragoste și dorire și să ne concentrăm pe cuvintele rugăciunii.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!

8 Comment
Hristos a înviat, ce părere aveți despre ochiul în triunghi (ochiul lui Zeus?) De ka Mănăstirea Neamț și am văzut și astăzi pe iconostas intr-o Biserică din Maramureș. Nu știam cum să -i explic la copilul meu de 11 ani, îmi era frică să nu spun o prostie și să fie o cădere pt dansul.
Vreau și eu un mic răspuns la întrebarea mea, vă rog frumos… Doamne ajută!
Hristos a înviat!
Vreau sa va multumesc foarte mult pt toată jertfa pe care o depuneți pentru noi punandu-ne la dispoziție atâtea filmulețe folositoare pentru suflet cu atâtea învățături.Pe mine ma ajuta foarte mult .Bunul Dumnezeu sa va răsplătească toată bunătatea.
As dori sa ma adresez părintelui Teologos spunandu-i ca folosește in filmulețe expresia din cauza și datorita .
„Din cauza” se folosește în nod negativ când spui ceva rau despre cineva(adică din cauza lui) ,iar când spui „datorita”se folosește în mod pozitiv când spui ceva bun la adresa cuiva .( de ex: datorita filmulețelor postate de sfinția voastră,eu am devenit mai bun).
Se face o confuzie mai ales când vorbiți despre Dumnezeu .
Sper ca m-am făcut înțeleasă și ca nu v-am întristat.
Va rog frumos,sa ma iertați și sa va rugati și pentru mine .
Iertare! Mi-au spus mai mulți aceasta. Este dificil să mă corectez pentru că așa m-am obișnuit. Mai mult de 20 de ani nu am vorbit română.
Părinte, scuzați întrebarea, nici nu știu cum să o adresez ca să nu fie brutală. Cu îngăduința dvs., dvs. sunteți român, nu, doar că s-a întâmplat să nu vorbiți limba română (fiind probabil la altă chilie/mănăstire în Sfântul Munte unde s-a vorbit altceva)? Rezonez cu multe lucruri pe care le spuneți sau mă lămuresc cu unele care nu mi-erau clare de fiecare dată când vă ascult. Îmi amintiți în orice caz de ce este important în viață. Felicitări, cu ocazia asta pentru ideea de „a populariza” nu știința (limitativă), ci asceza și cultivarea virtuților, în dragoste pentru Dumnezeu, prin canalul de Youtube și prin acest site.
Da, sunt român. Am fost într-o mănăstire grecească athonită peste 20 de ani.
Hristos a înviat, părinte, după o singură spovedanie, dacă nu avem păcate mari care să ne mustre conștiința, ne putem împărtăși de mai multe ori în decursul acelei luni? Asta ca să avem împărtășanie deasă. Dacă da, atunci cum facem cu păcatele mai mici, care nu atârnă greu de conștiință, cum ar fi gânduri păcătoase de scurtă durată, flash (nu obsesive), sau faptul că n-am făcut rugăciunile de dimineață și de seară, sau că am mâncat peste măsură etc.? Pentru acestea putem citi Psalmul 50 înainte de împărtășanie?
Da – la toate. Să nu ne îndulcim cu păcatele de orice natură.